Buah Mengkudu yang juga disebut sebagai buah noni oleh masyarakat barat atau na
ma saintifiknya “Morinda Citrifolia” diketahui begitu kaya dengan pelbagai ramuan ubatan hingga digelar ratu tumbuhan.

Kajian saintifik mengenai buah mengkudu atau buah noni telah dilakukan sejak 45 tahun lalu. Saintis
pertama yang mengkaji tentang buah Noni ialah seorang ahli biokimia yang terkenal, Dr. Ralph Heinicke. Semasa Dr. Heinicke membuat kajian mengenai bromelain nanas di Hawaii, Beliau mendapati nanas mengandungi proxeronine. Pada masa yang sama beliau turut mendapati kandungan proxeronine dan proxeronase dalam buah noni lebih tinggi daripada nanas. Maka, Dr. Heinicke telah merumuskan bahawa buah noni adalah sumber terbaik pembentukan protein dalam badan manusia.

Proxeronine penting untuk mensintesis alkaloid xeronine. Xeronine adalah protein yang hanya dapat dihasilkan dalam usus manusia. Kekurangan xeronine boleh mengakibatkan pelbagai jenis penyakit. Proxeronine dan proxeronase akan berubah menjadi xeronine melalui tindakbalas biokimia dalam usus. Ini seterusnya boleh mengaktifkan fungsi enzim dalam badan manusia serta meransang sistem pencernaan, sistem peredaran darah, sistem doktrin dan sistem pembiakan.
Dengan adanya xeronine, ia boleh mencegah pelbagai jenis penyakit seperti diarrhea, asma , diabetes, arthritis, migraine, masalah haid, batuk, sakit tekak, penyakit mulut dan gusi, merendah tekanan darah tinggi, mencegah pertumbuhan parasit dan kulat, merencat sel-sel barah dan lain-lain penyakit lagi.

Xeronine juga menggalakkan pertumbuhan tisu dan mengaktifkan sel-sel badan. Oleh itu, xeronine turut memperlihatkan kesan yang terserlah untuk patah tulang, salah urat, serangan serangga, barah, melecur dan terbakar serta menghalang proses penuaan.


SEWAKTU diberitahu kaki saya terpaksa dipotong kerana penyakit kencing manis (diabetis) semakin teruk, saya benar-benar susah hati. Yalah, siapa yang mahu menjadi cacat. Jika tidak, ia semakin merebak. Mujurlah ketika itu ada seorang rakan memperkenalkan Enzim Noni ini kepada saya. Selepas sebulan mencubanya, doktor meminta saya terus mengambil Enzim Noni kerana melihat tanda-tanda penyembuhan. Setelah empat bulan, kini saya sudah boleh berjalan seperti biasa dan penyakit kencing manis saya terkawal”. Rahim Abdul Kassim, 55, Perak.

SEBELUM ini saya telah menghidapi penyakit gout selama lebih setahun. Dalam tempoh itu, bermacam-macam ubatan telah dicuba untuk merawatnya. Namun jangankan sembuh, penyakit semakin teruk sehingga menyukarkan pergerakan saya. Setelah diperkenalkan dengan produk Enzim Noni, saya mencubanya walaupun tidak begitu yakin. Bagaimanapun, setelah mengambilnya selama sebulan, saya sudah boleh berjalan seperti biasa dan penyakit gout itu telah hilang sepenuhnya. Saya tidak sangka produk yang sebegini murah mampu memberi hasil yang lebih baik”. Jafri Mishat, Kajang, Selangor.


MENGETAHUI tentang penyakit asma kronik yang dideritai isteri, seorang rakan telah datang dan memperkenalkan produk Enzim Noni kepada saya. Walaupun tidak begitu yakin, saya mencuba juga dengan harapan penyakit isteri dapat dipulihkan. Setelah menggunakan selama seminggu, isteri memberitahu dia tidak lagi mengalami lelah dan tidak perlukan pam (inhaler) lagi. Malah yang lebih ajaibnya, penyakit migraine yang dideritai isteri selama 18 tahun juga berjaya pulih dalam masa yang sama. Melihat keberkesanannya, saya mula memperkenalkan produk ini kepada semua oarng yang dikenali. Hasilnya memang memuaskan. Sehingga kini saya telah berjaya menyelamatkan beberapa orang daripada menjalani pembedahan bagi merawat penyakit mereka. Pada masa yang sama saya juga dapat meraih pendapatan daripada perniagaan ini. Setelah menjalankannya selama lebih 3 bulan, pendapatan saya kini melebihi RM30,000.00. Saya benar-benar bersyukur dan gembira kerana diperkenalkan dengan produk ini. Bukan sahaja badan menjadi lebih sihat, malah kewangan saya lebih kukuh. Bagi saya produk dan perniagaan ini adalah yang terbaik untuk seluruh masyarakat negara ini”. Shan, 33, Seremban.


SAYA telah menderita penyakit psoriasis (sejenis penyakit kulit kronik) selama bertahun-tahun. Sudah bermacam-macam ubat sapu dan antibiotic diambil tetapi tiada sebarang kesan dilihat. Saya benar-benar kecewa kerana ia seolah-olah tiada kesudahan. Disebabkan penyakit ini, saya jarang sekali keluar rumah kerana malu orang lain akan melihat keadaan kulit saya yang menggelikan. Lebih menyedihkan lagi, saya jarang bekerja kerana penyakit ini benar-benar menyukarkan pergerakan saya. Suatu hari, saya diperkenalkan produk Enzim Noni oleh sorang rakan. Saya mencuba juga produk ini walaupun tidak meyakini keberkesanannya. Yalah sudah bermacam ubat doktor diambil tetapi tidak berkesan. Inikan pula produk dengan harga murah. Rupa-rupanya sangkaan saya meleset sama sekali apabila kulit badan tidak lagi gatal dan sudah menunjukkan tanda-tanda penyembuhan hanya selepas seminggu mengambilnya. Dalam masa sebulan, penyakit kulit saya boleh dikatakan pulih sepenuhnya”. Zainal Abidin, 56, Pulau Pinang.

SEBENARNYA saya sudah berkahwin lebih dari 4 tahun tetapi masih tidak dikurniakan zuriat. Apabila membuat pemeriksaaan, tiada masalah dikesan pada diri saya mahupun isteri. Sudah bermacam-macam kaedah dicuba. Jika dikira sudah menelan ribuan ringgit. Suatu hari seorang rakan memperkenalkan produk Enzim Noni yang dikatakan mampu merawat sebarang masalah kesihatan dan penyakit kronik. Saya berminat mencubanya berdasarkan penerangan yang diberikan dan harganya yang murah berbanding produk kesihatan berkualiti lain. Tidak sampai 3 bulan mencubanya, isteri saya mula merasa mual-mual. Setelah diperiksa, barulah kami tahu rupa-rupanya isteri sudah pun berbadan dua. Saya benar-benar bersyukur dipertemukan dengan produk ini”.
Shah, Wangsamaju, KL.

PRODUK TERBAIK UNTUK RAMBUT HITAM ANGGUN BERSERI & WAJAH TAMPAK MUDA

http://www.bioswan2u.biz/images/noniblackhair.jpg

http://www.bioswan2u.biz/images/gunasyampu.jpg

Keajaiban Syampu Hitam Rambut (NONI- Black Hair Magic)

“NONI BLACK MAGIC SYAMPOO” SEKOTAK RM150.00 (20 PEKET)
Adakah anda menghadapi Masalah Rambut beruban dan ingin mendapatkan kembali rambut hitam yang bergaya? Saya mempunyai satu produk yang sangat berkesan, hanya memerlukan masa 7-10 minit sahaja. Bahan-bahan : 1. Diperbuat daripada tumbuhan herba sebagai bahan kesiahatan rambut Intipati dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi seperti Intipati Polygonum Multiflorum Thunb,noni (buah mengkudu),ginseng,dan sebagainya.
Keberkesanan terbukti melebihi 6x shampoo hitam rambut lain dalam pasaran. Keberkesanan/Kelebihan: 1-Sungguh mudah digunakan dimana-mana sahaja tanpa mengira waktu.Hanya 7-10 minit sahaja selepas penggunaan ringan.Kehitaman rambut terserlah dari akar hingga ker hujung rambut. 2-Satu gabungan penghitam rambut, vitamin rambut dan perapi rambut.
Menghapuskan Kelemumur dan kegatalan kulit kepala.Penggunaan secara konsisten dan berterusan memberi anda rambut dan kulit kepala yang sihat. 3-Mempunyai Pengesahan Halal Antarabangsa dan pengguna muslim tidak perlu ragu-ragu. 4-Boleh menambah pendapatan disamping menjadi pengguna. Arahan Penggunaan: 1. Memakai sepasang sarung tangan (bah
agian akhir kuku anda akan menjadi kelabu oleh bahan aktif tumbuhan semulajadi, tetapi tidakmenjejaskan kesihatan sama sekali) 2. Basuh rambut anda yang berminyak & keringkan, kemudian lembapkan sedikit rambut. 3. Ratakan syampu ke seluruh rambut seperti penggunaan syampu biasa dengan membenarkan syampu sampai ke akar rambut. Biarkan selama 7-10 minit. 4.

Kemudian, bilas rambut anda sehingga bersih dan sikat rambut seperti biasa. Hasilnya, rambut hitam yang anggun dan wajah tampak muda berseri. Info: Untuk lebih penjimatan dapatkan Noni Black Magic dengan pembelian 1 kotak berserta keahlian seumur hidup pada harga RM 150.00 SEKOTAK RM150.00 (20 PEKET = RM7.50) HARGA JUAL SEPEKET RM15.00

Diabetes | Kencing Manis

Cara Menggunakan Noni


2 kali sehari semasa bangun pagi dan semasa hendak tidur.


  • Terus minum segelas air suam @ air bertapis (Air liur semasa bangun pagi adalah enzime yang paling baik jika di gunakan dengan Noni adalah lebih berkesan).(Jangan gosok gigi dahulu, ubat gigi mengandungi bahan yang boleh merosakkan enzime Noni, Gosok gigi salepas menggunakan Noni)
  • Ambil Noni 3 titik atau lebih titik dibawah lidah
  • Kemam atau kebam selama 1-2 minit biarkan Noni meresap melalui saluran darah dibawah lidah terus kedalam darah.
  • Telan sikit-sikit Noni sehingga habis dari dalam mulut
  • Minum segelas air lagi
  • Ulangi perkara yang sama semasa hendak tidur

Perhatian:
Salepas menggunakan Noni jarakkan masa 2 jam barulah boleh makan/minum kopi, nescape, teh dan hisab rokok atau sebarang ubat klinik/hospital.
(Jika anda sedang menggunakan
ubat klinik/hospital teruskan seperti biasa)


The ‘flower’ of Noni fruit
Noni flowers can be five-petalled or six-petalled, white in
color. The flower itself is hermaphroditic, each flower can
produce four seeds, and many single fruits combine
into a Noni aggregate fruit.‘Ripe’ Noni fruit
When Noni fruit gets ripe, it gradually turns from yellow-
green to white, and the fruit skin becomes waxen semi-
transparent light yellow-green.The ‘flower’ of Noni fruit
Noni flowers can be five-petalled or six-petalled, white in
color. The flower itself is hermaphroditic, each flower can
produce four seeds, and many single fruits combine into a
Noni aggregate fruit.‘Ripe’ Noni fruit
When Noni fruit gets ripe, it gradually turns from yellow-
green to white, and the fruit skin becomes waxen semi-
transparent light yellow-green.Noni ‘fruit’
Noni fruit somewhat looks like Buddha, green. Unlike other
fruits, a Noni fruit is the fruitery from the insemination
of multiple flowers, which is a rare aggregate fruit.Leaves of Noni
The leaves of Noni fruit are symmetrical, and green in color.

100% Pure Noni Fruit

Federation’s 100% pure Noni fruit ferment

A message, changes a world;a concept changes a person’s fate.

There is old saying: if something sounds too good to be true, it may be fake! However, there are some exceptions! What is Noni? Can it fight diseases? Is it a latest therapeutic fashion? Or just something used as comfort? By interviewing and learning from the pioneers of Noni research in the world, through the clinical summaries of 10,000 users who use Noni to treat all kinds of diseases, and from the feedbacks of 50 doctors, health experts and some conventional medical practitioners, we can get a clear answer: 100% Noni ferment does have a strong medical effect of improving human health.
For those who accept Noni, it will change their destinies of suffering chronic diseases for years, and help them regain health and maintain an everlasting vigor!


Noni is not used to cure a certain disease, it can activate the immune system and start the self-recovery function.

Noni is not aimed at curing a certain disease, it replenishes human body with enough xeronine, and when xeronine enters the liver, it will quickly activate the immune system of human body, and starts the long-lost self-recovery ability; the ‘self-recovery function’ will in a short time(typically 3-15 days) collect and expel the toxins accumulating in the body for years, and this is the toxin-expelling period, a.k.a recovery reaction; later, the immune system will check and repair the human body thoroughly, it will check the functions of all the organs of the human body, and gradually repair the damaged and pathological cells. As the toxins have accumulated for a long time, it generally takes a long time to fully repair, depending on the severity of pathological change, the repair time may vary from 2 to 3 years, and if the body is replenished with enough xeronine during this period, the self-recovery system will adjust the human body to the optimal health condition, and eventually restore a healthy body as teenager, this is exactly the so-called “return from old age to youth time”! It not only enables you to get rid of the all kinds of diseases you’ve been long suffering, more surprisingly: senile markings begin to fade, beer belly disappears, hair re-grows and turns black, the skin restores flexibility, wrinkles disappear and vigor returns!


What is Noni?

Noni gets fruits before blossoming, and grows while blossoming, what a magical plant! However, Noni is quite susceptible to the environment, once there is a pollution, it will wither, therefore, the best Noni grows not in tourist resort Tahiti-this is a myth due to the misleading of merchants; actually, the organic wild Noni from a peopleless island in South Pacific deserve to be called “top”; there are plenty of manually planted Noni trees in Tahiti, at a man’s height, while Noni trees on the peopleless island in South Pacific have exuberant branches and leaves and huge fruits, at a height of more than two storeys.

Why do people become feeble and suffer all kinds of diseases when they are getting old?

Why does one’s self-recovery ability become worse with the growth of age? In the 1950s, a certain medicine manufacturer in the US raised this question. In order to disclose this mystery, they hired a group of international medical doctors with high pay to delve into this question, as a result, they found the liver could produce a substance called “xeronine”, which is stored in the liver, and when the human body encounters a disease, the brain will direct the liver to release xeronine to the pathological location for treatment, and this is the basis of human body’s immune system. Yet with the growth of age, the function of the liver to produce xeronine gradually disappears, and this is basically reason why the self-recovery ability of the elderly people’s immune systems become worse, therefore, once the old get sick, it’s hard for them to recover, and many complications will occur, which make the patient suffer all kinds of diseases, and get into the plight of fighting diseases instead of enjoying cozy life of retirement!


How does Noni work?

Effects of Noni: replenish the body with xeronine→activate immune system→monitor the condition of the human body→eradicate or expel toxins→repair damaged cells. Noni activates the self-recovery function of the human body and starts its immune system by replenishing the human body with xeronine. Firstly it collects and expels the toxins accumulating in the body, and fully repairs the damaged cells, to drive the reproduction of cells. Xeronine has an important effect on the cells: first, it affects the structure of particular protein, alters its structure, and enables the huge energy in water to accumulate to be transformed into mechanical energy, chemical energy and electric energy in each cell.Obviously, these reactions can make normal cells work more effectively, and can help damage cells return to normal. The ability of xeronine to recover pathological cells or damage cells is called “concentrated repair effect”, and Noni ferment is the catalyst of this effect, proxeronine is transformed into xeronine in the human body through biochemical reactions, and for places of inflammation, proxeronine exudes from capillaries to make the cells produce free xeronine, and through a complicated process, xeronine can reduce and stop further inflammation, and cure the pathological cells. Doctor Harrison, principal of Boston Medical School, reported: Noni ferment has its specific frequency, and this frequency, along with the effect of Xeronine and the effects of the other ingredients in Noni can strengthen medical effect. It can stabilize blood sugar, alleviate pre-menstrual syndrome, and relieve pains. According to clinical data, Noni does strengthen the recovery system of human body, if the blood pressure is too high, Noni can help reduce; if too low, Noni can help raise; if the blood sugar is too high, Noni can help reduce; if too low, Noni can help raise; there is too much or too little acid in the human body, Noni will carry out bidirectional adjustment in the same manner, and make paranormal or pathological cells function normally through this adjustment. Noni contains multiple ingredients, which prove to have effects on many diseases.


Production process

Federation Noni ferment is fermented and concocted from the original essence of high-quality Noni fruits originates from the islands in the South Pacific. 100% pure Noni ferment is of high-quality, and contains no additives like antiseptics.

A:Noni tree: Noni trees are a tropical fruit tree distinctively growing in the area of South Pacific islands, which bear fruits 10 months after plantation.

B:Noni fruit: after about 18 months, the fruit gets ripe, and warts grow on the skin, similar to guava, and 4-8 kilograms of Noni fruit can be produced every month per year.

C: Natural fermentation: Select well-developed ripe Noni fruits and put into barrels for a process of natural fermentation that lasts 3 months(approx. 90 days).

D:Eccentric extraction:after natural fermentation, take out the Noni ferment extracted by the centrifuge, to separate the essence and the dregs.

E:Impose high pressure to kill bacteria: then, impose high pressure to sterilize, fulfilling the high-quality control process of Noni ferment.

F:Delivery for bottling: Put the produced Noni ferment into dustless and germfree highly clean containers, to be sent for bottling procedure.

G:Put into containers for export: Hundreds and thousands of containers are shipped to Noni lovers in different corners all over the world each month, to promote the overall health of human being.

Rumahku Shurgaku?  

Posted by Kamaruddin Sharip, 0194717989 in

Entry ni aku curik bulat-bulat dari http://keretamayat.blogspot.com.
(Sebelum jadi balu atau janda, elok aku bagi nasihat buat semua pengantin perempuan di luar sana)

Memiliki suami idaman, adalah impian semua wanita di dunia ini, lalu muncul semangat yang membara untuk menjadi isteri yang terbaik buat suami tercinta, tapi malangnya di tengah jalan kehidupan berumatangga, mata tiba tiba dah tak tertahan dengan debu yang menerpa ketika menyapu rumah, atau hati sedih melihat tangan yang menjadi kasar dan keras setelah bergelumang di antara kotoran pakaian dan sabun pencuci..

Di dapur pula masih banyak pinggan mangkuk yang belum di cuci, periuk kuali yang belum di gosok, dan gelas cawan yang masih berbaki air minuman, mula di naikki semut dan serangga..

Lafaz menjadi lelah mengenangkan kain baju yang masih terendam belum di cuci, yang sudah dicuci pula belum dijemurkan, dan yang sudah di jemur pada ampaian masih belum di angkat untuk di asingkan.., masih belum bergosok dan masih belum berlipat…

Anak anak pula cepat kotorkan diri, juga cepat laparkan diri lalu kencing serta berak merata rata..

Kemudian datang tetamu ketika rumah masih berselerak, kain baju dan pinggang mangkuk yang bertabur taburan seperti pasir di tepian pantai..Oh! apa yang aku nak masak malam ini?

Nanti petang suami pulang, ingin melihat rumah bersih dan kemas, ingin makan masakan sama rasa seperti masakan ibunya, ingin berehat menonton TV, sambil memesan makanan segera dan minuman panas seperti berada di restoran lagaknya..

Lalu menangislah wanita itu mengenangkan kehidupannya yang menyedihkan, beban kerja bertambah banyak tapi suami tak tolongpun, anak pula berak tapi suami tak ingin nak basuh, lalu hujan turun lantas suami terus tertidur membiarkan kain baju basah di jemuran..

Sebelum tidur suami berpesan, pakaian ke pejabat mesti disiapkan sebelum subuh, mesti bergosok dan stokin harus berbau wangi…

Dan di malam hari pula, masih ada kerja dari suami kepada isteri, yang mana isteri dibogelkan suami lalu ditindih sepanjang malam…

Ok, cukup sampai situ.

Persoalannya?, setelah korang para isteri buat semua perkara di atas, bersusah susah dari awal kahwin hingga hari ini, tapi kenapa suami masih tak bahagia hidup bersama korang?, sehingga sanggup marah korang, tengking korang, pukul korang, dan akhirnya ceraikan korang?

Kenapa?

Ok, sebelum tu, biar aku cerita pada korang akan apa peranan sebenar isteri pada suami secara batiniah, sebab korang dalam bab lahirian, semua dah tahu, semua dah pandai masak, kemas rumah, dan basuh kain baju, tapi dalam hati ada sifat yang tak betul seperti perasan diperlukan, perasan bagus, perasan di salahkan, perasan dibebankan dan sebagainya yang buat suami rasa tak best duduk sebumbung dengan korang lalu sanggup marah dan tengking korang, dan sanggup melihat korang menderita… isk…

Sebanarnya, ibu ibu dan puan puan sekalian, senang cerita, terdapat tiga jenis isteri,
Pertama adalah jenis yang derhaka pada suami, kedua yang Nampak taat tapi dalam hati derhaka dan yang ketiga adalah opposite pada dua golongan tadi, tidak derhaka pada suami sama ada secara batin atau zahir, dan dah tentu golongan yang ketiga akan masuk shurha, dan golongan kedua masih boleh di selamatkan dan golongan yang pertama eloklah belajar tentang kehidupan neraka supaya tidak janggal apabila tiba di sana kelak..

Kenapa jadi macam tu?

Begini ceritanya,

Korang tahu tak bahawa seorang anak itu tak boleh meninggikan suara pada ibunya, walaupun hanya berkata “Oh” sekalipun kerana shurga itu ada di bawah tapak kaki ibu.., dan dalam kitab ada menceritakan kisah anak yang soleh yang mana walaupun ibu bapanya derhaka pada Allah tapi mereka tetap melayani dengan baik sehingga Allah menaikkan darjat si anak tadi..

Moral cerita adalah kita tidak boleh marah atau tinggikan suara pada mak sampai bila bilapun kerana itu adalah perbuatan derhaka yang boleh membawa ke neraka..,

Bagaimana jika mak kita buat silap? Tak solat atau tak nak tutup aurat atau suka pakai barang kemas melampau lampau, apa kita perlu buat?

Tetap kita tak ada hak untuk marah atau tinggikan suara pada mak kita sampai bila bilapun kerana orang itu adalah mak kita, maka kita hanya boleh nasihat dengan lemah lembut, tunaikan hak sebagai anak dan serahkan pada Allah untuk membuat keputusan, di samping itu kita wajiblah berdoa agar ibu kita dapat membetulkan kesilapan mereka.., faham?

Kita tak boleh merajuk dengan mak kerana dosa mereka, hak kita sebagai anak tetap kena tunaikan, jaga makan minum mereka, tunaikan keperluan mereka walaupun mereka hidup derhaka pada Allah!

Kerana mereka adalah ibu kita dan shurga kita ada dalam ketaatan kita pada mereka tak kira siapa mereka dan dosa mereka..

Ok, bab ibu dan anak semua dah faham..

Tapi ramai perempuan tak faham bahawa shurga mereka ada pada suami mereka!

Korang tahu tak bahawa seorang isteri itu tak boleh meninggikan suara pada suaminya, walaupun hanya berkata “Oh” sekalipun kerana shurga itu ada di bawah tapak kaki suami?.., dan dalam kitab ada menceritakan kisah isteri yang solehah yang mana walaupun suaminya derhaka pada Allah tapi mereka tetap melayani dengan baik sehingga Allah menaikkan darjat si isteri tadi..,

Moral cerita adalah kita tidak boleh marah atau tinggikan suara pada suami sampai bila bilapun kerana itu adalah perbuatan derhaka yang boleh membawa ke neraka..,

Bagaimana jika suami kita buat silap? Tak solat atau kahwin dengan perempuan lain, apa kita perlu buat?

Tetap kita tak ada hak untuk marah atau tinggikan suara pada suami sampai bila bilapun kerana orang itu adalah suami kita selagi mereka tidak ceraikan kita, maka kita hanya boleh nasihat dengan lemah lembut, tunaikan hak sebagai isteri dan serahkan pada Allah untuk membuat keputusan, di samping itu kita wajiblah berdoa agar suami kita dapat membetulkan kesilapan mereka..,

Kita tak boleh merajuk dengan suami kerana dosa mereka, hak korang sebagai isteri tetap kena tunaikan, jaga makan minum mereka, tunaikan keperluan mereka walaupun mereka hidup derhaka pada Allah! walaupun suami korang mengaku tuhan macam Firaun,, tapi isteri firaun tetap masuk shurga kerana hak isteri adalah khidmat pada suami, faham?

Kerana mereka adalah suami korang dan shurga korang ada dalam ketaatan korang pada mereka tak kira siapa mereka dan dosa mereka..

Sesungguhnya, Isteri yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, maka semua ikan-ikan di laut, burungdi udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanyaberistighfar baginya dan Allah SWT mengizinkannya memasuki surga dari pintu mana saja yang korang kehendaki, apa lagi nak di kata?

Tapi aku tengok zaman sekarang, ramai perempuan yang selamba jer marah marah kat suami, siap tinggi suara lagi sehingga aku yang duduk sebelah rumahpun boleh dengar.., lepas tu berleter kat suami macam ibu yang berleter pada anaknya, tapi suami diam sahaja sebab takut kat bini, apa punya dayus ntah? Kenapa tak tempeleng sahaja perempuan yang mulut leser tu! Selamatkan mereka dari lidahnya di gunting dengan api neraka!

Aku tahu korang dah banyak servis kat suami dan anak anak, dah penat, dah masak, kemas rumah, dan basuh kain baju tapi kenapa nak cakap tengking tengking dengan suami jika suami buat silap?, ingat suami ni anjing ke nak kena salak hari hari.., cuba korang takut sikit kat tuhan, sekali korang mati tanpa keredhaan suami, tak cium bau shurga ler nampaknya.., oh..

Cuba korang cakap pelan pelan dengan suami, dan jika mereka buat salah dan dosa, korang tetap tak ada hak untuk marah atau tinggikan suara pada suami sampai bila bilapun kerana orang itu adalah suami korang selagi mereka tidak ceraikan korang, maka korang hanya boleh nasihat dengan lemah lembut, menasihat sambil menangispun takpe, dan tunaikan hak sebagai isteri lalu serahkan pada Allah untuk membuat keputusan, di samping itu korang wajiblah berdoa agar suami korang dapat membetulkan kesilapan mereka..,

Ini tidak, suami lepak minum teh tarik dengan kawan sepejabat korang berleter, suami tengok bola korang membebel, suami tidur kat ruang tamu tak tolong korang kat dapur korang menyalak macam anjing, lepas tu berangan nak dapat keluarga bahagaia konon, sedang suami hati tertekan tapi sebab lelaki jenis yang tak suka berkongsi masalah, maka korang teruskan membebel hari hari, sedar tak sedar, suami dah kahwin lain baru nak terhegeh hegeh mintak maaf dan bertanya, apa dosa saya bang?

Dosa kau adalah bercakap dengan nada tinggi kat suami!

Dah pergi mintak maaf dekat suami masing masing..Tak payahlah korang nak komplen suami korang pemalas, duduk rumah hari minggu pakai baju cantik-cantik tapi melepak depan TV sambil up date DVD movie.., lepas tu baca surat khabar, ataupun tidur, sedangkan apa salahnya tolong saya masak dan basuh baju?

Oii!! orang perempuan, masa suami korang bujang dulu, dialah kaki lepak dekat luar, mat rempit, kaki wayang, kaki pancing, kaki impak maksima, kaki bola dan sebagainya..
Bila dah kahwin dengan korang, kenalah duduk rumah jaga korang, jaga keselamatan korang, korang nampak jer mereka terbongkang depan TV atau lepak baca akhbar, tapi mereka sebenarnya sedang mengawasi keselamatan rumah tangga, tak percaya cuba korang buat-buat pengsan kat dapur, dah tentu suami korang dengan risaunya hantar korang ke klinik.., serius!

Ini bermakna , korang kena syukur bila suami lepak tak buat apa-apa kat rumah, korang nak mereka pergi mancing atau lepak dengan kawan-kawan kat kedai awek siam pekena tom yam sampai jam 3 pagi? Korang nak mereka pergi karaoke di kelab dandut? Tahu tak nak! Habis tu bila mereka lepak kat rumah, boleh pulak korang membebel macam syaitan!

Sebenarnya duduk di rumah adalah satu mujahadah bagi suami yang banyak kawan-kawan, jadi kurangkan penderitaan mereka dengan biarkan mereka dapat berehat dengan selesa, upah mereka dengan teh tarik dan keropok goreng.., urut belakang suami , dan sesekali gunakan cakar harimau, apa salahnya?,

Korang tahu tak? Antara ciri rumahntangga bahagia, suami lebih suka lepak di rumah bersama isteri berbanding lepak bersama kawan-kawan bujang, atau lepak sorang diri di tepi kolam memancing.. , biar mereka lepak kat rumah tak buat kerja, kerana lepaknya suami dirumah adalah tanda rumatangga bahagia, tau takpe!

Jadi, mulai hari ini, jangan sesekali meninggikan suara pada suami, kerana mereka adalah jalan anda ke shurga.., boleh InsyAllah?

Ok, habis satu bab, aku nak pergi kepada satu bab lagi yang lebeh penting dalam menceritakan bab derhaka secara batin ini..

Begini ceritanya…

Kebanyakkan perempuan memang cukup bagus dalam member khidmat pada suami dan anak-anak, rumah kemas, masakan sedap, kain baju berlipat cantik serta bergosok kemas, anak anak pula kelihatan bersih dan dapur serta bilik air sentiasa berkilat menyilaukan pandangan mata…

Tapi dalam hati ada benda tak baik.. Iaitu member khidmat dengan sangkaan bahawa suami berhajat padanya..

Sedangkan seorang isteri itu patut memberi khidmat dengan sangkaan bahawa dia yang berhajat pada suaminya, bukan suami berhajat padanya!

Nampak macam takde beza, tapi hasil berkhidmat di sepanjang perkahwinan akan dapat dinilai apabila suami rasa tak best dengan korang sebab korang dalam member khidmat, ada sangkaan bahawa suami berhajat pada korang, tak ke hampeh?

Kenapa jadi macam tu?

Begini ceritanya…

Seorang perempuan, yang member khidmat dengan sangkaan bahawa suami berhajat padanya.. apabila suami tegur sedikit tentang layanan yang kurang memuaskan, mulalah melenting?, apa abang ingat saya ni orang gaji ke? Abang ingat saya tak letih kerja kat pejabat? Abang ingat abang tu anak Raja? Ops, mungkin korang tak cakap macam tu kat suami, tapi dalam hati berkecamuk dengan perasaan macam tu, itu yang di katakan derhaka dalam hati…, dan hasilnya, korang akan buat kerja dengan tak ikhlas sebab hati bengang kerana suami asyik komplen tentang mutu servis korang yang memang teruk!

Masak tomyan rasa macam air panas bergaram, baik Abang makan Mee gee tomyam!

Jadi nak buat macam mana?

Maka korang kenalah memberi khidmat dengan sangkaan bahawa korang yang berhajat pada suami, bukan suami berhajat pada korang, yang mana seorang perempuan, yang member khidmat dengan sangkaan bahawa dia yang berhajat pada suaminya.. apabila suami tegur sedikit tentang layanan yang kurang memuaskan, maka dia yang akan minta maaf, tersenyum dan membaiki kesalahan dengan serta merta, yang lebih bagus lagi, kisah seorang wanita yang pertama sekali masuk shurga, yang mana di waktu hidupnya, apabila suami pulang, di hulurnya rotan supaya suami pukul jika ada mana mana servis yang tak memuaskan!

Tapi korang tak perlulah kena hulur rotan.., cukup dalam hati timbul perasaan memberi khidmat dengan sangkaan bahawa korang yang berhajat pada suami, kerana wanita itu mulia dan mencapai darjat yang tinggi di shurha adalah melalui amalan berkhidmat, dan korang dapat member khidmat kerana korang ada suami, tanpa suami korang tak dapat nak khidmat, maka koranglah yang berhajat pada suami dalam member khidmat yang seterusnya akan menaikkan darjat korang di Akhirat! subhaAllah!

Dan bagi yang tak tahu, sudah banyak hadith yang cerita tentang kelebihan khidmat, Antaranya,
Apabila seorang suami pulang kerumah dalam keadaan letih dan isterinya melayani dengan baik maka mendapat pahala jihad.

Seorang isteri yang menghabiskan malamnya dengan tidur yang tidak lena karena menjaga anak/suami yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba sahaya.

Lepas tu pulak, Isteri yang melihat suaminya dengan kasih sayang, maka akan Allah pandang mereka dengan penuh rahmat.

Kemudian, Isteri yang menyapu lantai dengan berzikir pula akan mendapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.

Lagi? Isteri yang memicit kepala suaminya tanpa disuruh baginya pahala 7 ketul emas, kalau di suruh?dapat pahala 7 ketul perak.

Nak lagi? isteri yang berkhidmat tanpa derhaka dalam hati, mendapat pahala seperti solat selama 12 tahun, lepas tu, isteri yang menjaga solat di awal waktu, puasa ganti cepat cepat, dan taat pada suami, maka Allah SWT mengizinkannya memasuki shurga dari pintu mana saja yang korang suka..

Tak cukup lagi? Korang masak lalu terkena bahang akan di jauhkan api nereka, jemur baju maka matahari akan berdoa keampunan dan akhir sekali korang akan masuk surga 500 tahun lebih awal dari suami dan menjadi ketua bidadari bla bla bla bla.. (panjang nak cerita)

Ok, cukup sampai sini.., moralnya adalah:

Berkhidmatlah pada suami dengan sangkaan yang betul iaitu korang yang berhajat pada suami, bukan suami berhajat pada korang, kerana wanita itu mulia dan mencapai darjat yang tinggi di shurga adalah melalui amalan berkhidmat, dan korang dapat member khidmat kerana korang ada suami, tanpa suami korang tak dapat nak khidmat, maka koranglah yang berhajat pada suami dalam member khidmat yang seterusnya akan menaikkan darjat korang di Akhirat! subhaAllah!

Kadang kadang cuba korang fikir, apa bezanya korang wanita Malaysia?, berbanding dengan wanita di Negara miskin seperti Bangaladesh, Kemboja, Burma, Pakistan dan lain lain pendalaman di Negara ketiga..

Mereka hidup dalam keadaan letrik tak ada, air kena ambik dari telaga, baju kena basuh dekat sungai, susu kena perah dari tetek lembu, masak roti guna tahik lembu sebagai bahan bakar, tepung kena tumbuk dengan batu.., tidur hanya di atas tanah dan rumah di buat dari tanah liat, dan mereka hidup sepeti ‘hamba’ kepada suami masing masing, lepas tu jika silap mereka akan di rotan, dan malam hari masih ada kerja dari suami kepada isteri, yang mana isteri dibogelkan suami lalu dintindih sepanjang malam…, rumah tiada Astro, DVD, atau kalkulator..,

Cuba korang fikir lagi, kenapa mereka di lahirkan di sana sebagai wanita yang hidup dalam Negara miskin? sedang korang rakyat Malaysia hidup mewah, air keluar dari kepala pair siap dengan penapis lagi, mesin basuh automatic, dapur ada blower, berhabuk sikit boleh vacuum, atas kepala ada kipas dan air cond, TV ada remote, tidur atas tilam empuk, duduk dalam rumah batu, ada internet dan boleh baca blog keretamayat hari hati..

Bersyukurlah jadi wanita Malaysia dan bersyukurlah dapat berkhidmat pada suami dalam Negara yang aman ini.., Allah dah takdirkan korang jadi wanita di Malaysia, kenapa nak bersedih lagi?

Bersyukurlah!

Sesungguhnya, isteri yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah semua pintu-pintu neraka dan terbukalah pintu-pintu syurga. Maka masuklah korang dari mana-mana pintu yang korang kehendaki tanpa dihisab…

Nikmat mana lagi yang korang dustakan?

Sekian…

Ps: Taatlah suami korang sehingga mereka jadi mayat atau korang jadi mayat, dan tahukah korang bilakah kita akan jadi mayat? Mungkin esok.., maka taatlah suami sampai esok…

0 comments

Post a Comment

Bukti PendapatanSijil SSM, Sijil HalalHubungi Kami

Taiping Perak

Kamaruddin - 0194717989

(Pemilik blog)

Mobil Stokis - ID: 60011948

(Pos percuma seluruh M'sia))


Kuala Lumpur/Selangor

Mr. Arif - 0135015015

Putrajaya/Bangi

Halimi - 0123678672

Bangsar

Hairudin - 0132259369

Subang

Mazni - 0123762933

Perak

Zaiton - 0135016717(Taiping)
Jelani - 0134908096(P'sar Lggong)
Ida - 0165188502(Lenggong)
Nain - 0175007808(Ipoh)
Suria - 0125007808(Ipoh)

Dapatkan Wang Percuma Tanpa Modal

Get cash from your website. Sign up as affiliate

Rakan niaga dari Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand amat dialu-alukan...

.

Contributors

Renungan

“Ketika satu pintu tertutup, pintu lain (peluang) terbuka, namun terkadang kita melihat dan menyesali pintu tertutup tadi terlalu lama, hingga kita tidak melihat pintu lain yang telah terbuka.” - Alexander Graham Bell

O

"Impian tidak akan menjema selagi anda tidak bermimpi untuk berimpian" Guruku

O

“Semua insan yang dilahirkan ke dunia ini adalah ‘Jutawan’, Cuma bila anda mahu mengambilnya” - Guruku

Keratan Akhbar

http://www.bioswan2u.biz/images/SeleksiMarch1b.jpg

Klik Pada Imej Untuk Lihat Lebih Besar

http://www.bioswan2u.biz/images/testimonialnonisinarb.jpg

Perjumpaan Pertama di Kuala kangsar


Pandangan Sg. Perak dari Bukit Chandan Kuala Kangsar

Perjumpaan Pertama di Kuala Kangsar pada Sabtu 5.00ptg 25.3.2009.Bilik Mesyuarat - Pandangan dari Luar